top of page

KANAL TEDAVİSİ

Root Canal Treatment

Kanal Tedavisi Nedir?

Tedavi edilmemiş derin çürükler nedeniyle hasar gören dokunun uzaklaştırılıp bakterilerden arındırılması ve boşalan kısmın dolgu malzemeleriyle doldurulup şekillendirilmesi işlemine ‘kanal tedavisi’ denir. Dişin merkezindeki ipliksi dokunun, halk arasındaki ismiyle diş sinirinin çıkarılması yöntemidir. Çürük nedeniyle zarar gören diş, kanal tedavisi sonrası normal fonksiyonunu yeniden kazanır.

Kanal Tedavisi Ağrılı Bir Süreç midir?

Hastaların en tedirgin oldukları konu ise tedavi süresince ağrı duyup duymayacaklarıdır. Bu tedavi yöntemi hastalara ne kadar ürkütücü  gelse de basit bir dolgudan farklı değildir. Tedavi, hastanın dişi uyuşturularak gerçekleşir. Bu nedenle ağrılı bir işlem değildir. Günümüzde uygulanan teknikler sayesinde hastanın tedavi sürecinde herhangi bir ağrı duyması söz konusu değildir.

Kanal tedavisi, tahmin edildiği üzere zor bir süreçtir ve sabır gerektirir. Sürecin kusursuz ilerlemesi tedavinin her aşamasının büyük bir titizlikle uygulanmasına bağlıdır. Bu sürece gereken önem verilirse dişin uzun yıllar ağızda kalmaması için hiçbir neden yoktur.

Kanal Tedavisinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kanal tedavisi sırasında uygulanan lokal anestezinin etkisiyle hastada uyuşukluk hissi meydana gelir. Bu hissiyatsızlık sebebiyle kesici dişler  yumuşak dokulara zarar verebileceğinden yemek yenmemelidir. Özellikle aşırı sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durulmalıdır.

Tedavisi henüz tamamlanmamış dişinizle fındık, ceviz gibi sert kabuklu gıdalar asla tüketilmemelidir. Sert cisimlerin sağlıklı bir dişi dahi kolaylıkla kırabildiği düşünülürse hasarlı ve henüz tedavi sürecindeki dişinizi kırabilirsiniz.

Dişinizin geçici dolgusu tamamlanmış  ve ağrınız bütünüyle geçmiş olsa dahi tedavi aksatılmamalıdır. Kalıcı dolgusu yapılmayan dişin birkaç ay sonra daha büyük sorunlar doğurarak karşınıza çıkabileceği unutulmamalıdır.

Kalıcı dolgu yapılana kadar çenenin diğer kısmını kullanmaya özen gösterilmelidir. Geçici dolgular sertleştiklerinde bile kolayca kırılabilir ve etrafındaki diş dokusuna zarar verebilirler.

Tedavi Edilen Diş Ömür Boyu Kullanılabilir mi?

Doğru ağız ve diş bakımı sayesinde onarılan ve tedavisi yapılan dişler bir ömür kullanılabilir. Ancak dişte oluşan hasarın tekrar edebileceği unutulmamalı, gerekli tedbirler alınmalıdır. İleride gerçekleşebilecek  farklı problemlerin önüne geçebilmek için düzenli hekim muayenesi şarttır.

bottom of page